Suomen suurin talvifestivaali rakentuu Turkuun vapaaehtoisvoimin 

Pikkulaskiaisen opiskelijatapahtuma käynnistyy mäenlaskukilpailulla, jossa palkitaan näyttävimmästä laskusta.

Turun kadut täyttyvät jälleen jopa 13 000 opiskelijasta, kun kaupungissa järjestetään Pikkulaskiainen. Julkaisemme nyt opiskelijoiden juhlapäivän kunniaksi Suomen Turku -lehdessä olleen jutun festarin tekemisestä.

Syysiltojen hämärtyessä viidentoista Turunpakorkeakouluopiskelijan tehtävälista kasvaa kasvamistaan, eikä kyse ole lähenevien koulutehtävien palautuspäivistä. Helmikuussa 2024 järjestetään turkulaisen opiskelijavuoden tärkein ja Suomen isoin talvifestivaali Pikkulaskiainen. Elämyksellistä tapahtumaa rakentavat Turun kauppatieteiden ylioppilaat ry:n jäsenistä valikoitu vapaaehtoisten joukko.

Pikkulaskiainen on koko päivän kestävä, opiskelijoille suunnattu tapahtuma, jossa nuoret pääsevät
nauttimaan festaritunnelmasta keskellä talvea. Osallistujat saapuvat Turkuun ympäri Suomea.

Päivä alkaa kilpailulla, jossa tiimit kisaavat näyttävimmästä mäkilaskusta itse rakentamillaan välineillä.  Ensimmäisen laskuvuoron  saa  Pikkulaskiaisen maskotti Pikku, jonka lasku julistaa päivän alkaneeksi. Mäkikilpailun voittajien julistamisen jälkeen tapahtuma-alueen lavalle astuu mäkiartisti, joka paljastetaan vain tunteja ennen keikkaa.

– Viime vuosina tapahtumassa on nähty Suomen eturivin artisteja. Lavalle ovat astelleet muun muassa maan´suosituimpiin rap-artisteihin lukeutuva Sexmane, rapduo JVG ja Anssi Kela, kertoo vuoden 2024 tapahtuman päätuottaja Samuli Tähtinen.

Mäkiartistin esiintymisen jälkeen opiskelijat siirtyvät tutustumaan paikalliseen baari- ja ravintolatarjontaan
appro-kierroksen merkeissä. Kierroksella kerätään leimoja karttaan ostamalla ravintoloista opiskelijahintaisia tuotteita. Kun on riittävästi leimoja, saa suoritusmerkin haalareihin.

Mäkitapahtuman ja appro-kierroksen jälkeen festivaalit jatkuvat huippuartistien voimin eri jatkopaikoissa, joita ovat olleet paikallisten yökerhojen lisäksi myös Logomo sekä Gatorade Center.

Tapahtumaa tehdään vuoden ajan

Pikkulaskiainen kilpailee vuosittain Suomen suurimman opiskelijatapahtuman tittelistä Tampereella järjestettävien Hämeenkadun approjen kanssa. Viime vuonna turkulaisten Pikkulaskiainen päihitti tamperelaiset ja oli ykkönen lähes 13 500 kävijällä.

– Pikkulaskiainen oli vuonna 2020 koko Suomen isoin tapahtuma, kun se ehdittiin järjestämään helmikuussa ennen koronarajoitusten voimaantuloa. Samaa titteliä emme toistaiseksi tavoittele, mutta tähtäämme vuosittain Suomen suurimmaksi opiskelijatapahtumaksi, kertoo Tähtinen.

Jo 32. kertaa järjestettävää tapahtumaa suunnittelee noin 25 vapaaehtoista. Päätuottajan tuotantoryhmässä on 15 tuottajaa sekä heidän tiimiläisensä. Tapahtumapäivänä avuksi tulee yli sata talkoolaista, jotka hoitavat muun muassa lipputarkastusta, auttavat alueen rakentamisessa ja lapioivat lunta. Talkoolaiset ovat kauppakorkeakoulun opiskelijoita ja he saavat muutaman tunnin työpanoksestaan vastineeksi lipun tapahtumaan.

– Pikkulaskiaisella on hieno brändi, joka kasvaa vuosi vuodelta, joten innokkaita tekijöitä on paljon. Osa vapaaehtoisista hakee hommiin aina uudestaan.

Tähtinen kertoo, että mukana olleet vapaaehtoiset ovat saaneet monipuolista kokemusta tapahtuman tuottamisesta. He pääsevät vaikuttamaan käytännössä tapahtuman sisältöön.

– Monet ovat myös saaneet työtarjouksia, koska ovat olleet tekemässä Pikkulaskiaista, Tähtinen kertoo.

Talvifestivaalin suunnittelu aloitetaan hyvissä ajoin lähes heti edellisen tapahtuman päätyttyä. Ensimmäisenä päätuottaja käynnistää rekrytoinnin, jossa kokoaa itselleen tuottajatiimin. Rekrytoinnissa ja uusien tuottajien perehdyttämisessä ovat apuna edellisvuoden tuottajat.

Perehdytys ja ryhmäytyminen toteutetaan kevään ja kesän aikana, jolloin tutustutaan uusiin tiimiläisin erilaisten tutustumisleikkien avulla ja lähdetään yhdessä mökille viettämään aikaa. Mökillä järjestetään myös kokous, jossa ideoidaan tapahtuman pääpiirteet ja tavoitteet. Ryhmäytymistä auttavat viikoittain järjestettävät palaverit, joissa käydään läpi, miten tapahtumasuunnittelu etenee.

– Meille on tärkeää laittaa aikaa ihmisten perehdyttämiseen sekä ryhmäytymiseen, jotta suunnittelu sujuu jouhevasti. Tämä lisää myös vapaaehtoisten motivaatiota ja sitoutumista, Tähtinen sanoo.

Huhtikuun lumi ja JVG pelastivat

Vuonna 2022 järjestetyn korona-ajan jälkeisen Pikkulaskiaisen suurin haaste oli, että tapahtuma jouduttiin rajoitusten takia järjestämään vasta huhtikuussa. Kuukautta ennen tapahtumaa kaupunki totesi myös tapahtuma-alueella sortumisvaaran, joten paikka oli vaihdettava. Lisäksi yksi jatkopaikoista
vetäytyi pois viime tipassa, vaikka liput oli jo myyty ja artisti buukattu.

– Silloin ajattelimme, että maailmankaikkeus on kääntynyt meitä vastaan, muistelee Tähtinen, joka oli myös tuolloin tapahtuman päätuottajana.

Ongelmat saatiin kuitenkin ratkaistua ajoissa. Tuotantotiimi teki töitä lähes kellon ympäri: he olivat yhteydessä uuteen jatkopaikkaan, neuvottelivat kaupungin kanssa uuden tapahtuma-alueen käytöstä ja toivat useita rekkakuormallisia lunta alueen jäähalleilta mäkikilpailua varten. Epäonni kääntyi kunnolla, kun helsinkiläinen rap-duo JVG lupautui esiintymään opiskelijatapahtumaan.

– Koimme myös ihmeen, kun tapahtumapäivää edeltävänä yönä taivaalta oli tippunut kaunis lumipeite Turun ylle. Se oli ikimuistoista.