Yksi esimerkki Turkuseuran konkreettisista teoista Vanhan Suurtorin alueen kehittämiseksi on Vanha Raatihuone ja sen kunnostaminen. Jo vuonna 1958 tehtiin kaupunginhallitukselle aloite rakennuksen entistämiseksi 1700-luvun piirustusten mukaiseksi, kellotorneineen, mutta vuonna 1965 oltiin jo realistisempia ja esitettiin julkisivun ja sisätilojen kunnostamista. Viimein 1970-luvulla, kaupungin 750-vuotisjuhlien lähestyessä, alkoi tapahtua.
Vuonna 1976 kaupunginhallitus päätti restauroida rakennuksen ja asetti toimikunnan pohtimaan käytännön toimia. Vuonna 1979 asetettiin vielä uusi toimikunta suunnittelemaan Vanhan Suurtorin alueen elävöittämistä. Vanhan Raatihuoneen saneeraus valmistui viimein vuonna 1988, ja tiloissa toimii nykyään Turun Taidehalli ja siellä on vuokrattavia juhlatiloja.
Vanhan Suurtorin alueen kehittämisen suunnittelu ja kehittäminen jatkuvat edelleen. Turkuseura on osaltaan pitänyt aihetta vireillä ja näkyvillä etenkin Suomen Turku -lehdessä jo vuosikymmenien ajan, mutta myös järjestämällä erilaisia kävelykierroksia ja keskustelutilaisuuksia, ja näin tarjonnut turkulaisille väylän tuoda esiin mielipiteitään.
Aluetta koskevissa Turkuseuran ja Keskikaupunkiseura Täl pual jokke ry:n toteuttamissa verkkokyselyissä ja yleisötapahtumissa on ideoitu Suurtorille muun muassa aikuisten olohuone, järjestötalo ja toimintaa lapsille. Alueelle on toivottu eri teemaisia markkinoita ja toreja, kirpputoreja, pop up -liikkeitä, ruokakulttuuria, musiikkia ja esittävää taidetta. Turkuseura ja Keskikaupunkiseura Täl pual jokke ry tekivät myös aloitteen Turun kaupungille alueen elävöittämisestä tilapäisin käytöin vuonna 2018, mutta se ei edennyt. Nyt kehittämistyötä tehdään Turun historiallisen keskustan ja yliopistojen alueen kehittämissuunnitelman puitteissa ja Brinkkalan alueen toimijoiden voimin.
Suomen Turku -lehti asukkaiden äänenä
Suomen Turku -lehti on ollut vuosien ajan asukkaiden väylä saada äänensä kuuluviin. Lehti on ollut isossa roolissa erityisesti Turun vanhan rakennuskannan suojelukysymyksissä.
Kun Port Arthur uhkasi 1970-luvulla muuttua “korkealla tehokkuudella rakennettavaksi asuinalueeksi”, kuten vuoden 1969 yleiskaavaluonnoksessa määrättiin, Turkuseura piti aihetta esillä niin lehdessään kuin keskustelutilaisuudessakin ja viimein, vuonna 1978, kaupunginhallitus päätti puutalokaupunginosan säilyttämisestä. Myös Raatihuoneen kohtaloa seurattiin Suomen Turku -lehdessä läpi 1980-luvun, sillä kaupunkilaiset kokivat rakennuksen säilyttämisen tärkeäksi.
Suomen Joutsenen kohtalossakin lehdellä oli paikkansa, sillä sen sivuilla kyseltiin turkulaisten mielipiteitä laivan siirrosta vuonna 1998. Alusta on haviteltu milloin takaisin Ranskaan ja milloin Helsinkiin, mutta onneksi se siirtyi lopulta vain pienen matkan Martinsillan kupeesta nykyiselle paikalleen Forum Marinum -museon eteen.
Turkuseuran aloitteesta ympäri kaupunkia on asetettu muistolaattoja muistuttamaan historiallisesti tärkeistä tapahtumista ja henkilöistä. Ensimmäinen oli vuonna 1961 paljastettu vanhan tulliaitauksen laatta Yliopistonmäellä. Myöhemmin muistolaattoja on asetettu muun muassa Koroisten niemelle (1963), Paavo Nurmen kotitaloon (1975), Kupittaan lähteelle (1979), Postitalon seinään talvisodan pommitusten ja niiden uhrien muistolle (1986, lisäys 2011) ja Halisten myllylle (1995). Turkuseura on ollut mukana lukuisissa muiden toimijoiden muistolaattahankkeissa, kuten esimerkiksi Varsinais-Suomen liiton Suomen sota 1808-09 merellä -hankkeessa, jossa Patterihaan patteri ja Pukinsaaren taistelu saivat muistolaatat (2008). Tällä hetkellä Turkuseurassa on vireillä muistolaatan hankkiminen Mauno Koiviston synnyinkodin maisemiin Tehtaankadulle.