Uusi Turku-kirja kertoo kaupungin tarinaa kuvin ja kolmella kielellä – murretta unohtamatta

Suomen Turku – fiilistelykirja Turusta on nyt saatavilla Turkuseuran Föripuodissa. 

Turkuseura on julkaissut uuden kirjan Turusta. Suomen Turku – fiilistelykirja Turusta kertoo kaupungin tarinaa tunnelmallisten kuvien sekä kiinnostavien ja napakoiden tekstien kautta. 

– Turku on fiiliksiä, historiaa, ruokaa ja saariston lumoa. Kirja tykittää Turkua täysillä, kertoo Turkuseuran toiminnanjohtaja Kati Leskinen.

Turku-tietoutta jaetaan suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja tietenkin turuksi. Kirjan avulla ei-turkulainenkin pääsee oppimaan Turun murretta esimerkkien kera. 

– Haluamme, että turkulaisuuden ilosanoma leviää laajalle. Kirjan kautta Turun maisemat, fiilikset ja brändi välittyvät myös kaupungin rajojen ulkopuolelle. Vastaavaa kirjaa, joka on toteutettu vieläpä kolmella kielellä, ei ole saatavilla. 

Turkulaisuuden peruspilarit rytmittävät kirjaa

Kirjassa keskiaikainen Luostarin Välikatu ja Vanhan Suurtorin alueet vievät katsojan historialliseen Turkuun, joka on herännyt uuteen eloon paikallisten tapahtumien ja toimijoiden kautta. Åbo Svenska Teaterin upea teatterisali avaa ovet satumaiseen, Suomen vanhimpaan teatteritaloon. Turun puutaloidylli on esillä ja kaupunki tulee tutuksi myös ruokakaupunkina. 

Ruissalossa pulahdetaan avannossa, Kakskerranjärveä fiilistellään kesällä. Saariston taika välittyy hetkinä, joissa haluaa olla mukana. Kuvissa näkyvät eri vuodenajat, arki ja juhla. Kaupungin kirsikkapuuloistoa esitellään upeissa kuvissa.

Teoksessa Turku esittäytyy persoonallisena kaupunkina. 

Kirjaa rytmittävät turkulaisuuden ilmentymät, turkulaisuuden peruspilarit Piispis, Posankka, Hese ja Manu.

Teoksen on toteuttanut Turkuseura – kaikkien turkulaisten ja Turun ystävien yhdistys. Projektia on johtanut ja käsikirjoittanut toiminnanjohtaja Kati Leskinen. Taitosta vastaa turkulainen graafikko Teemu Kaitanen. Kuvat ovat useiden upeiden ammattilaisten taidonnäytteitä. Suurimman osan kuvista on ottanut Jaska Poikonen ja Esko Keski-Oja.


Tervetuloa juhlimaan kirjaa maanantaina 13. toukokuuta klo 17 alkaen Vanhalle Raatihuoneelle. Julkkarit ovat samalla Turku-iltamat eli tarjolla on Turku-aiheista ohjelmaa ja Turun nostatusta. Ilmoittaudu julkkareihin täällä.