Ladataan Tapahtumat

« All Events

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

En biografikväll i Brinkala

24.11.2022 @ 18:00 - 20:00

Två väldigt spännande böcker utkommer i höst i Svenska folkskolans vänners biografiserie.

Nyhetschefen på ÅU, Pia Heikkilä, berättar om sin bok Klippan i en krets av kvinnor. Anna Bäckström – en aboensisk aktivist.

Anna Bäckström var en spindel i nätet vid återupprättandet av Åbo Akademi 1918. Hon var en föreningsmänniska och en drivkraft inom kvinnosaksföreningen Åbounionen. Hon drog i trådar och skötte affärer bland professorer, rektorer, gårdskarlar och springpojkar. Hon tog emot Selma Lagerlöf när författaren besökte Åbo och blev bekant med Fredrika Bremers släktingar. – Visste du förresten att Fredrika Bremers minnesmärke ligger ett stenkast från Färjboden, på det Hjeltska huset? Anna var med då minnesmärket invigdes en kall febraridag 1926.

Den granskande redaktören vid Yle, Annvi Gardberg och docenten i nordisk historia Matias Kaihovirta har dokumenterat ett helt annat livsöde än Bäckströms.

Biografin, Brandtal för världsrevolution – Allan Wallenius och hans röda resor, kastar ljus över en finlandssvensk kommunist, som verkade i Kominterns innersta kärna, men som råkade ut för Stalins utrensningar och dog i fängelse 1942. Wallenius var också poet och författare, föddes i Kimito och gick i Svenska klassiska lyceum i Åbo. Han arbetade som bibliotekarie på Åbo stadsbibliotek. Efter inbördeskriget flydde han Finland.

Välkommen till biografikvällen för att höra författarna berätta om två intressanta Åbopersonligheter, aktiva för hundra år sedan! Böckerna finns till salu under kvällen.

Tillfället är gratis. Du kan gärna anmäla dig genom att använda denna länk eller kontakta Lisa Molander, [email protected] eller telefon 0400 999 745.

Tiedot

Päivämäärä:
24.11.2022
Aika:
18:00 - 20:00
Tapahtuman avainsanat:
, ,

Järjestäjä

Turkuseura ry

Tapahtumapaikka

Föripuoti
Vanha Suurtori 3
Turku, 20500
+ Google Map

Tiedot

Päivämäärä:
24.11.2022
Aika:
18:00 - 20:00
Tapahtuman avainsanat:
, ,

Järjestäjä

Turkuseura ry

Tapahtumapaikka

Föripuoti
Vanha Suurtori 3
Turku, 20500
+ Google Map